To kremowe ciasto skradło moje serce! Nie uwierzysz, jak prosty jest przepis na ten belgijski hit
Przepis na belgijskie ciasto ryżowe (tarte au riz) znalazłem w jednej z książek kucharskich i nie mogłem się oprzeć pokusie skosztowania tego wypieku. Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania mojej rodziny, która od pierwszego kęsa pokochała ten deser. Teraz często piekę go w weekendy.
Dlaczego warto przygotować ciasto ryżowe (tarte au riz)?
Ciasto ryżowe to jeden z wypieków, które przygotuje nawet osoba po raz pierwszy obsługująca piekarnik. Zarówno spód, jak i nadzienie nie wymagają wiele pracy, specjalnych umiejętności i dużych wydatków. Belgijskie ciasto ryżowe idealnie sprawdzi się jako deser na co dzień i od święta. Zaręczam, że zaskoczysz nim zarówno rodzinę, jak i gości. Nietypowe połączenie ciasta drożdżowego oraz pachnącego wanilią i cynamonem nadzienia z puddingu ryżowego gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.
Jak zrobić ciasto ryżowe?
Tradycyjny przepis uwzględnia przygotowanie ciasta z dodatkiem drożdży, które nie wymaga długiego wyrastania – wystarczy, że nieco się napuszy. Ciasto drożdżowe możesz zastąpić ulubionym ciastem kruchym. Niezależnie od rodzaju ciasta, trzeba podpiec spód i boki deseru. Przed wstawieniem formy do piekarnika, przykrywam ciasto papierem do pieczenia i obciążam specjalnymi kulkami, które możesz zastąpić suchym grochem, fasolą lub ryżem.
Ugotowany niemal do miękkości ryż polecam zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, okryć garnek kocem i odstawić, żeby ziarna powoli wchłonęły resztę mleka. Letni ryż łączę z ubitymi na puch żółtkami oraz pianą z białek, od razu przekładam na podpieczony spód i wstawiam do piekarnika.
Wskazówka: smak ryżowego farszu możesz dopasować do indywidualnych preferencji, dodając więcej cynamonu i wanilii lub inne przyprawy korzenne np. kardamon, a także przekładając masę ryżową startymi na tarce jabłkami, malinami lub pokrojonymi w kostkę truskawkami.
Przepis: Ciasto ryżowe
Tarte au riz to belgijski przysmak. Genialny placek z nadzieniem na bazie puddingu ryżowego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Belgijska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 312 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g roztopionego masła
- 15 g świeżych drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
Na nadzienie:
- 100 g suchego ryżu białego długoziarnistego
- 750 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 3 średnie jajka
- 3/4 szklanki cukru
- laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta drożdżowegoDrożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj cukier oraz 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj żółtko, roztopione masło oraz mleko z drożdżami i cukrem. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, żeby lekko podrosło.
- Podpiekanie spoduDużą formę do tarty lub tortownicę o średnicy co najmniej 24 cm wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5-8 mm i przełóż do formy, pokrywając nim spód i brzegi (w przypadku tortownicy ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości brzegów formy). Przykryj ciasto papierem do pieczenia i dodaj obciążenie. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 10-12 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Gotowanie ryżuMleko przelej do rondla z grubym dnem. Dodaj cukier, masło, ziarenka z laski wanilii i cynamon. Doprowadź do wrzenia. Do wrzącego mleka wsyp ryż i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i wchłonie cały płyn. Odstaw ugotowany ryż do ostygnięcia.
- Ubijanie jajekOddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę, a białka zmiksuj ze szczyptą soli na śnieżnobiałą, sztywną pianę.
- Łączenie składników nadzieniaLetni ryż wymieszaj z masą z żółtek, a następnie dodaj pianę z białek i wmieszaj ją delikatnie szpatułką.
- PieczeniePrzygotowanie do pieczenia Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wyłóż masę ryżową na podpieczone ciasto drożdżowe i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz około 30 minut.
Ciasto ryżowe podaję, gdy całkiem ostygnie. Deser dekoruję bitą śmietaną i oprószam cynamonem.